Ботулізм – це вкрай небезпечно !!!

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість - здатність виробляти в анаеробних умовах токсини - отрута великої сили. Токсини виробляються при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці, а також в організмі людини і тварин.

Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.

Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :

- зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас при порушенні основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м'яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок і спор збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах - кип'ячення протягом 30 - 60 хвилин - не вбиває спори, які можуть залишитися після промивання початкових продуктів. Ці спори при зберіганні консервів проростуть і утворять сильний ботулінічний токсин;

 - не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.

- не повинна допускатися консервація грибів в герметично закритих банках в домашніх умовах. Жодна рекомендація (у книгах по домашній консервації) відносно грибів, не гарантує від розвитку в них ботулінічних мікробів.

Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися. Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені продукти.

 

 

 ДО УВАГИ ВИРОБНИКІВ РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ !!!!

За результатами проведеного Держпродспоживслужбою аналізу оперативних повідомлень територіальних органів за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. З початку року серед всіх випадків ботулізму, участь у розслідуваннях яких брали територіальні органи Держпродспоживслужби, 21 – пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виготовлення. При чому, 3 випадки, ймовірно, пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня (в Чернігівській (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській та Запорізькій областях).

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує операторам ринку, що здійснюють виробництво рибної продукції – в літній період виробляти лише патрану рибу.

Березанське міжрайонне управління

Держпродспоживслужби

 

57508, Миколаївська обл, м.Очаків, вул.Соборна, 7а
тел. +38 05154 3-10-20, +38 05154 3-04-96 
e-mail: ochakiv-rada@ukrpost.ua

Офіційна сторінка у Facebook : 

https://www.facebook.com/ochakiv.rada.gov.ua

 

Перегляди статей
216253