Що потрібно знати і зробити, щоб відкрити кафе, бар, їдальню, піцерію, продовольчий магазин ?

Відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства узгоджується з органами місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності (оператор ринку) зобов'язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу (Держпродспоживслужба) заяву про державну реєстрацію потужності. У якій зазначається: найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,

місце знаходження або прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб), місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адреса, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мікро, малого, середнього або великого підприємництва).

Вимоги до приміщення

Суб'єкти господарської діяльності у сфері ресторанного господарства при облаштуванні закладу згідно з обраним типом (класом) повинні мати необхідні виробничі, торгівельні та побутові приміщення, а також обладнання для приготування та продажу продукції.

Вимоги, що пред'являються до виробничих, торгівельних, побутових приміщень закладів (підприємств) ресторанного господарства, обладнання, інвентарю, переліку послуг, технологічних режимів виробництва продукції, встановлюються законодавством України.

Відповідно до вимог Закону України  від 16.01.2020 від 16.01.2020, «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» рухомі та/або тимчасові потужності (палатки, кіоски, прилавки,рухомі транспортні засоби для торгівлі) повинні відповідати таким вимогам:

  • Утримуватися в чистоті та належному стані;
  • Забезпечувати захист від будь-якого розвитку забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;
  • Бути обладнаними засобами для підтримання належної особистої гігієни;
  • Поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, мають утримуватися у непошкодженому стані, легко чиститися та дезінфікуватися, мають бути зробленими з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття метеріалів;
  • Забезпечуватися гарячою та холодною водою у необхідній кількості;
  • мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;

Оператори ринку можуть використовувати обладнання та інвентар, з якими контактують харчові продукти, що відповідають таким вимогам;

  • бути чистими та у разі потреби продезінфіковані;
  • виготовлені з відповідних матеріалів та утримуватися у належному стані та умовах, що зменшують ризик забруднення та дають змогу проводити їх чищення та дезінфекцію.
  • Громадські вбиральні. ДБН Б.2.2-5:2011. Благоустрій території (розділ 9. Вимоги до проектування елементів благоустію Пункт 9.3.2 Громадські вбиральні треба влаштовувати в таких місцях:
  • На площах, транспортних магістралях, вулицях з великим пішохідним рухом, на площах біля вокзалу, у зонах розміщення і на території ярморок, крупних об'єктах торгівлі, об'єктах громадського харчування, на підприємствах торгівлі потужністю більше ніж 15 торгівельних місць.
  • Для тимчасового обслуговування окремих об'єктів невеликої потужності встановлюють мобільні туалетні кабіни без вигребу. Заборонено розміщати туалетні кабіни на прибудинковій території. Туалетну кабіну треба встановлювати на тверді види покриття. Покриття і ширина пішохідного підходу до туалетної кабіни мають бути розраховані на епізодичний проїзд спеціального автотранспорту .

 

 

 

 

 

57508, Миколаївська обл, м.Очаків, вул.Соборна, 7а
тел. +38 05154 3-10-20, +38 05154 3-04-96 
e-mail: ochakiv-rada@ukrpost.ua

Офіційна сторінка у Facebook : 

https://www.facebook.com/ochakiv.rada.gov.ua

 

Перегляди статей
570591