Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Скільки триває служба в мобілізованих і контрактників

Дата: 14.03.2024 15:55
Кількість переглядів: 430

Згідно з чинним законодавством мобілізовані служать до закінчення воєнного стану або оголошення рішення про демобілізацію за указом президента. Мобілізовані також можуть звільнитися, якщо мають підставу, передбачену законом.



У контрактників строк служби залежить від того, на який термін підписаний контракт. Для тих, хто його підписує вперше, контракт може бути строковим від 1 до 10 років (наприклад, для рядових три роки, для сержантів і старшин від трьох до п’яти років, при цьому якщо вони закінчили заклади військової освіти — п’ять років, для офіцерів від року до п’яти років, для тих, хто закінчив військовий виш за спеціальностями льотної авіації — 10 років) або до оголошення рішення про демобілізацію.

Для тих, хто укладає другий, третій контракт тощо є опція підписати контракт зі строком дії «до закінчення особливого періоду». Особливий період охоплює як початок мобілізації, воєнний стан, так і частково відбудовний період, тобто час після закінчення воєнного стану або оголошення рішення про демобілізацію.

По завершенню дії строкового контракту служба для військового не завершується. Під час дії воєнного стану контракт не розривається і автоматично продовжується до:

  • кінця воєнного стану;
  • демобілізації;
  • поки не з’явиться підстава для звільнення.


Контрактники, які є іноземцями або особами без громадянства, можуть розірвати контракт за власним бажанням.

Військова частина може відмовити кандидату в укладенні контракту після співбесіди, якщо він їй не підходить. Наприклад, за морально-вольовими якостями (результатами професійно-психологічного тестування), за освітою, за станом здоров’я тощо, пояснюють у відомстві.

З березня 2023 року контрактники обов’язково мають випробувальний період від місяця до пів року, щоб визначити, чи відповідає військовий вимогам служби. Якщо ні, людину мобілізують. Для іноземців випробувальний період становить два місяці.

Для тих, хто раніше проходив кадрову службу або служив за контрактом не менше як шість місяців, військовослужбовців СБУ та Служби зовнішньої розвідки, курсантів не встановлюють випробувального терміну.

Мобілізовані військовослужбовці та військовослужбовці, які підписали перший контракт до демобілізації, звільняться з війська після указу президента про демобілізацію. Як буде це відбуватися, наразі невідомо. Законом не визначено, демобілізовуватимуть їх одномоментно чи поетапно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень