Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Ми не звикли до мирного життя; вдома, в Очакові

Дата: 01.05.2024 16:53
Кількість переглядів: 144

«Ми не звикли до мирного життя; вдома, в Очакові, я почуваюся тривожно та відчуваю великий страх», — говорить 14-річна Ірина, з тієї групи дітей, які поїхали до Каталонії на три тижні, щоб відпочити від війни. Школярі прибули минулої п'ятниці до Пінеда-де-Мар, а післязавтра вирушать до Салоу і завершать своє перебування на каталонському узбережжі в Калельї.

 

Колишній аташе українського консульства в Барселоні познайомив Урядову делегацію в Каталонії з мерією міста Очакова, яке розташоване приблизно за десять кілометрів від фронту бойових дій. В результаті був створений проект «Мирні канікули». Мер міста Очакова Сергій Бичков зазначив, що з початку війни населення його міста зменшилося з 16 000 до 8 000 жителів, з яких 850 осіб є неповнолітніми та, які навчаються онлайн або відвідують одну з двох шкіл офлайн. Він також зазначив,що з вересня місяця в одній зі шкіл працює укриття, яке відвідує сто учнів. Після, більш ніж двох років постійного стрессу, ці канікули мають на меті організувати цим дітям гарний відпочинок і дозвілля аби ті відпочили від сирен та обстрілів.

 

Ірина; Каріна, 11 років; Ольга, 15 років; 14-річний Артем, який втратив батька, та Ганна, одна з організаторів, яка їх супроводжує, висловлюють щиру подяку за можливість провести кілька днів у тиші та спокої, але без вагань заявляють про те, що не можуть уявити життя в іншій країні, крім своєї рідної. «Спочатку ми не могли спати без ліків, адже війна принесла нам багато горя. Тепер ми просто хочемо насолоджуватися сонцем і купатися в морі», – каже Ольга. В Очакові на пляжі давно не були, так як територія  замінована.

 

 

Ініціатива стала можливою завдяки участі муніципалітетів Пінеда, Салоу та Калелла, готелів, які їх приймають, а також різних організацій і компаній, які їх підтримали. Групу прийняли сьогодні вранці в Урядовій делегації в Барселоні. До плану відпочинку входить: відвідування парків Тібідабо і Порт Авентура, а також Саграда Фамілія, Парк Гуель і Будинок Навас у Реусі; перегляд матчу Барси та заняття спортом та ін.

 

 

«Дні дуже нудні, я проводжу їх вдома за онлайн-заняттями. Мені здається, що найважливіше — це спілкування з людьми, які пережили те саме, що й я, — втрату батька», — каже Артем. Реалістка Ольга вважає, що «навіть у дні, коли у нас немає обстрілів, ми все одно боїмося адже не знаємо, що може статися наступного дня».

 

Урядовий делегат Карлос Прієто висловив бажання, щоб даний проект в Іспанії, може бути реалізований й з іншими адміністраціями, і повідомив, про те, що є попередня домовленість з однієї зі шкіл у Києві для організації поїздки до Каталонії для другої групи дітей.

Фото без опису


Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень