Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Інформація щодо вимог Закону від 11.04.2024 №3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

Дата: 29.05.2024 09:36
Кількість переглядів: 549

18 травня 2024 року набрали чинності більшість основних норм Закону від 11.04.2024 №3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" .

          Ним удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Розглянемо деякі вимоги  Закону від 11.04.2024 №3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" .

 

Військовий облік

Обов’язок щодо військового обліку:

усі призовники, військовозобов’язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності Законом мають з’явитися до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом (громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста) і пройти звірку персональних даних з обліковими даними ТЦК;

чоловіки, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу у правоохоронних органах, податковій, митній службі тощо, а також звільнені з такої служби, повинні протягом 60 днів після прийняття законопроєкту стати на військовий облік військовозобов’язаних у ТЦК за своїм місцем проживання;

чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, повинні стати на військовий облік.

Якщо ви за кордоном, то можна повідомити такі дані на офіційну електронну адресу або номер телефону ТЦК, які мають бути зазначені на офіційному сайті такого ТЦК, або через електронний кабінет.

Оскільки в законі прямо зазначений обов’язок для всіх громадян оновити свої дані, в такому випадку це стосується і жінок, які перебувають на військовому обліку. Наразі жінки, які мають або здобувають медичну/фармацевтичну освіту, зобов’язані ставати на військовий облік у ТЦК та СП.

Якщо особа має право на відстрочку від мобілізації, то з собою необхідно мати документи, які підтверджують цей факт. Це можуть бути документи, що підтверджують склад сім’ї, наявність дітей або опіку над особами з інвалідністю. Також необхідно підготувати медичні документи. 

Для оновлення даних у ТЦК військовозобов’язані чоловіки повинні мати з собою такі документи: паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, військовий квиток або тимчасове посвідчення, медичні документи, довідку про освіту, водійське посвідчення необхідне тільки у разі служби водієм. 

Для оновлення даних у ЦНАП військовозобов’язані чоловіки повинні мати із собою обов’язково телефон, паспорт та ІПН, а також всі необхідні документи, що і під час оновлення даних через ТЦК. Прийшовши до ЦНАПу військовозобов’язаний заповнює анкету, надає актуальні документи, адміністратор допоможе поновити дані в особистому кабінеті. Варто пам’ятати, що адміністратор повинен надати виписку про оновлення даних, засвідчену підписом та печаткою ЦНАП.

Обов’язок йти до ТЦК для оновлення даних не поширюється на громадян, які виключені з військового обліку, тому їм таке оновлення проводити не потрібно, але цей факт повинен бути зафіксований у військовому квитку і у відповідних державних реєстрах. І тому якщо громадянин оновив свої дані до 18 травня (до набрання чинності законом), в будь-якому випадку у нього виникає обов’язок оновити їх ще раз, навіть якщо не відбулось жодних змін.

За новим Законом, виключенню з військового обліку у ТЦК та СП підлягають громадяни, які:

  • припинили громадянство України;
  • визнані непридатними до військової служби;
  • досягли граничного віку перебування в запасі.

 

Перевірка військово-облікових документів під час мобілізаціЇ

У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ (для призовника – посвідчення про приписку до призовної дільниці; для військовозобов»язаного – військовий квиток або тимчасове посвідчення) та пред’являти його за вимогою уповноважених представників ТЦКіСП , поліцейських та  представників Держприкордонслужби.

 

Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян  може здійснюватися:

       - у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;

       - за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) — уповноваженими представниками ТЦК або поліцейськими.

Під час перевірки військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, уповноважений представник ТЦК  або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

(Вимоги, зазначені у частині шостій статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", щодо здійснення уповноваженими представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки фото- і відеофіксації процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, застосовуються через три місяці з дня опублікування  Закону від 11.04.2024 №3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку") .

Під час перевірки військово-облікового документа:

       - уповноважений представник ТЦКіСП зобов’язаний назвати:

- своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності),

- посаду,

- пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки,

- паспорт громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);

      

- поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень