Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Інформація щодо вимог Закону від 11.04.2024 №3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"

Дата: 04.06.2024 09:33
Кількість переглядів: 241

Зміни передбачають скасування строкової служби з 2025 року та введення нового виду військової служби -  базової: базова військова служба та базова загальновійськова підготовка (статті 10-1,15 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»).

Базова військова служба

Базову військову службу повинні пройти усі чоловіки віком від 18 до 25 років. Коли саме проходити службу – кожен визначатиме самостійно, однак зробити це потрібно до 24 років. Оскільки після того як призовнику виповниться 24 роки, право на вибір буде втрачено.

Механізм такий:

  • у рік, коли юнакові має виповнитися 17 років, він стає на військовий облік і отримує приписне;
  • у віці 18 років юнак стає студентом і вже у закладі вищої освіти проходить базову загальновійськову підготовку,
  • якщо у віці 18 років юнак не вступає до закладу вищої освіти, то повинен обрати рік, коли проходитиме базову військову службу.

Якщо до віку 24 років призовник не пройшов ні базову загальновійськову підготовку, ні базову військову службу, він буде призваний на базову військову службу. Від 25 років призовник підпадає під мобілізацію на загальних підставах.

Скільки триває базова військова служба

(статті 23 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»)

Базова військова служба складатиметься з двох частин: базової та фахової.

  • У мирний час, в особливий період (крім періоду дії воєнного стану) термін служби становитиме до 5 місяців. З них – до 3 місяців триває базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців – фахова підготовка;
  • під час дії воєнного стану термін служби становитиме до 3 місяців. З них – не менше 1 місяця – базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців – фахова підготовка.

Ті, хто пройдуть базову військову службу та одержать військову спеціальність, не стануть військовозобов'язаними у контексті обов’язку мобілізації, допоки їм не виповниться 25 років.

Проходження базової військової служби стане обов’язковим для охочих працювати на держслужбі, в органах місцевого самоврядування, в органах поліції та прокуратури. Ця норма почне діяти від 1 вересня 2026 року. Винятком стануть непридатні до служби за станом здоров’я.

Від базової військової служби отримують відстрочку:

  • тимчасово непридатні за станом здоровʼя після проходження ВЛК,
  • навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі чи докторантурі — при цьому відстрочка надається лише до досягнення 24-річного віку;
  • через певні сімейні обставини чи інші поважні причини (перелік визначено окремо),
  • позбавлені волі за вироком суду,
  • підозрювані у вчиненні кримінального правопорушення – до ухвалення рішення суду,
  • ті, хто обрав відповідний рік, коли бажають пройти базову військову службу.

Базова загальновійськова підготовка

Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Підготовка стане обов’язковою для студентів віком від 18 до 24 років, тобто тих, хто ще не підлягає мобілізації. Студентки зможуть пройти підготовку за власним бажанням.

Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти звільняються громадяни:

  • які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби;
  • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • які вже проходили військову службу.

За підсумками такого військового вишколу — у формі базової підготовки або базової служби — молоді люди отримуватимуть:

  • військово-облікову спеціальність,
  • навички та уміння, необхідні для виконання конституційного обов’язку щодо захисту України (поводження зі зброєю та вибуховими пристроями, дії на полі бою, надання домедичної допомоги тощо).

Обов’язки підприємств, установ і організацій та їх керівників щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

Оновлене законодавство у сфері мобілізації покладає на підприємства установи та організації ряд обов’язків, які в тому числі включають ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, надання звітності з цих питань відповідним органам, а також забезпечення своєчасного оповіщення і прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти (ТЦК).

У разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів,

довести його до відома таких осіб під особистий підпис, а у разі виконання такими особами дистанційної, надомної роботи, у період їх тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні - рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у визначені строки

надіслати копію відповідних наказів (розпоряджень) та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів;

вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу (за наявністю);

письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу.

Згідно п. 8 Постанови КМ № 1487 організація військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях покладається на відповідних керівників.

Обов’язки з ведення військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом (далі - служба персоналу).

У разі відсутності штатної одиниці служби персоналу обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників.

Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій.

Порушення законодавства про військовий облік,  оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210,210-1 КУпАП) в особливий період тягне за собою накладення штрафу :

на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об'єднань - від 34000 до 59500 грн.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень