Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Пам’ятка для населення: Як вберегтися від ботулізму.

Дата: 11.06.2024 09:31
Кількість переглядів: 67

Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу населення щодо запобігання харчових отруєнь та нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

         Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Токсин ботулізму потрапляє в організм людини внаслідок вживання різних недоброякісних продуктів харчування. Захворювання характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

         Симптоми ботулізму: порушення близького зору; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим або пропадає); підвищена стомлюваність ; м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи; ураження м’язів шиї та кінцівок.

При симптомах захворювання схожих на ботулізм, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Не займайтесь самолікуванням! 

         Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.

         Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання: в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби купленої на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва; якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; якщо сумніваєтесь у якості продуктів, консервів з надутими кришками та банками (бомбаж) або при підозрі на недоброякісність.

Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності. В літній період вживайте виключно лише патрану рибу.

Сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту; суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах, технології виготовлення.

Будьте здорові та пам’ятайте: захворювання краще попередити чим лікувати!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень