Очаківська міська територіальна громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Пам’ятка для населення: Як уникнути зараження сальмонелою?

Дата: 16.07.2024 09:31
Кількість переглядів: 74

Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу населення щодо запобігання харчових отруєнь та нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь. Особливо під час поїздок або на відпочинку на природі, коли відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук, жара (висока температура навколишнього середовища) такі погодні умови ідеально підходять для харчових отруєнь. За походженням харчові отруєння поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.

Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. До них належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишкової палички та палички протея. Отруєння сальмонелами найчастіше виникає під час вживання зараженого м’яса, яєць та продуктів їх переробки. Джерелом розповсюдження сальмонел може бути велика рогата худоба, свині, коні, домашні птахи та різні гризуни. Небезпечними для людей є тварини-бактеріоносії. М’ясо може забруднюватися сальмонелами як за життя тварин, так і після їх забою. Риба, виловлена із забруднених водойм, також може бути забрудненою сальмонелами.

Кишкові інфекції проявляються раптово. Симптоми - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла.

Як уникнути зараження сальмонелою?

1. Недопущення попадання мікроорганізмів на харчовий продукт - це дотримання гігієнічних вимог під час приготування і зберігання їжі, мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням.

2. Дотримання умов зберігання харчового продукту - зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці. Не вживайте харчові продукти термін зберігання, яких закінчився.

4. Повторна термічна обробка: приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

5. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках.

6. Звертайте увагу на воду: для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

Дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння. Не займайтеся самолікуванням. Бережіть здоров’я!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень