Що не можна продавати у шкільних буфетах!
Контроль за організацією харчування в закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Одночасно з організацією гарячого харчування, в закладах загальної середньої освіти дозволено продаж харчових продуктів через буфети.
Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між уроками. Але не всю продукцію можна реалізувати в шкільних буфетах, це викладено в додатку 10 Cанітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, тому варто ще раз нагадати керівникам закладів освіти яким продуктам не місце в шкільному буфеті.
Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:
* Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
* вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
* м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
* рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
* продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
* продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
* непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
* непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;
* рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
* газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
* продукція домашнього виробництва.
Перелік харчових продуктів які рекомендовано включити в асортимент буфетів розміщених у закладах освіти:
* бутерброди з сиром твердим, яйцями, вершковим маслом, переробленими бобовими, горіхами, насінням.
* хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, свіжими або переробленими фруктами або овочами, горіхами або насінням без додавання солі;
* салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання;
* кисломолочні продукти: йогурт, кефір, ряжанка, сир кисломолочний (промислового виробництва, без підсолоджувачів, цукрів та барвників, на упаковці обов’язково зазначений термін придатності) або продукти на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю;
* фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів;
* сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння (без додавання цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; очищені та фасовані в окремій упаковці, вага якої не перевищує 50 г).
Відповідальність за виконання нормативно-правових документів, які регламентують організацію харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах покладається на керівників закладів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує, що забезпечення дітей здоровим харчуванням є важливою складовою їхнього розвитку і здоров’я. Діти це наше майбутнє, і ми маємо їх берегти!